Ergen Terapi
Ergenlik, kişiliğin oluşmasında çocukluk dönemi kadar önemlidir. Bu dönem; fiziksel, psikolojik ve sosyal değişimlerle karakterizedir. Ani ruh değişimlerinin yaşandığı bu dönemde; aslında, kimlik arayışının ve bireyselliğe geçiş sancılarının bireyi strese sokmasından kaynaklıdır. Artık çocukluktan çıkan birey, tam olarak yetişkin de sayılmaz ve bu arada kalmışlık doğal olarak kişiye sıkıntı verir. Ergenlik dönemi, sadece ergen birey için değil ona bakım veren çoğunlukla anne ve baba için de epey zorlu bir süreçtir. Ergen birey aidiyet ihtiyacını karşılamak için dikkatini ve verdiği önemi ailesinden ilk kez arkadaşlığa yöneltir ve bu dönem cinsel kimlik keşfi için de ergen bireyin arayış içerisinde olduğu bir süreçtir. Hatırlamakta fayda var ki ergenlik dönemi her bireyin kendisine hastır ve o birey özelinde ele alınıp değerlendirilmelidir. Bu dönem içerisinde yaşanan değişimler takvim yaşından çok kemik yaşıyla alakalı olduğu için birey kendini akranlarıyla kıyaslamamalıdır. Ergenliğin başlaması ve bitmesi; cinsiyet, kilo, ırk, ebeveynlerin ergenlik seyri, doğum ağırlığı, bireyin beslenme şekli, spor ve aktif yaşamı, sosyal ve psikolojik durumuna göre değişebilmektedir.
Vücudunda ve duygu durumunda daha önce hiç deneyimlemediği şeyleri yaşamaya başlayan ergen bu süreçte boşlukta hissedebilir, kendini başkalarıyla sıkça kıyaslayabilir ve özellikle de akranlarının deneyimlediği henüz kendisinin deneyimleyemediği durumlardan dolayı kendisini yetersiz hissedip melankoli yaşayabilir. Ayrıca, bu süreçte kimlik arayışı ve arkadaşlığa verdiği önem had safhada olacağı için akademik düşüşler yaşanabilir ve ergen kişiler sıkça asi davranabilirler. O sırada ergenin öfkesi çevresinden ziyade bu geçiş döneminin yarattığı karmaşan kaynaklıdır ve hem ergen birey hem yakınları için sabır gerektiren bir süreçtir.
Ergen terapi, ergeni karmaşık ve onu strese sokan duygularını anlamlandırmasına destek olmak, farkındalık kazandırıp doğru şekilde bilgilenmesini sağlamak ve yaşanacak olumsuzlukların en minimuma çekilmesi için büyük önem taşımaktadır. Ek olarak, ergenlik döneminde artan risk alma davranışlarının da büyük ölçüde önüne geçilebilmektedir. Fırtınalı olarak tasvir edebileceğimiz dönemin, hem ergen hem de ailesi için hafifletilmesi ergen ile yapılan terapi ile sağlanabilmektedir.
Hem akademik hem sosyal alanlarda başarı için ergen bireyin kendi güçlü yönlerini keşfetmesi açısından ergen terapisi ile birlikte aile içi iletişimin de çok önemli olduğunu unutmayın. Eğer ergenlik döneminde olan çocuğunuzun sizinle çevresiyle ve en başta kendisiyle sağlıklı ilişkiler kurmasını istiyorsanız Bağdat Caddesi ve Acıbadem’de uzman psikolog olarak çalıştığım merkezlerimizden size yakın olan için randevunuzu iletişim kısmından oluşturabilirsiniz.