Bireysel Psikoterapi

    ozlem-nurtulum-bireysel-terapi

    Bireysel psikoterapi, danışanın terapistiyle 50 dakikalık seans boyunca gerçekleştirdiği; kişinin iç dünyasını, çocukluk ve ergenlikten getirip çözümleyemediği yaşantılarını, aile dinamiklerini ve danışanın güncel ilişkileri gibi konuları kapsayan yenileyici ve dönüştürcü bir görüşme türüdür.

    Bu süreçte, kişinin paylaşıp çözümlemek istediği her konu karşılıklı güven çerçevesinde konuşulur. Bireysel terapi ile birey, yaşama daha işlevsel bir bakış açısıyla bakabilir. Günlük hayatta, karşılaştığı veya karşılaşabileceği stresle sağlıklı ve işlevsel bir şekilde başa çıkma becerileri kazanabilir. Bireysel psikoterapi sayesinde kazanılan veya geliştirilen iç görü ve farkındalık ile danışan, hayatının her alanında olumlu gelişmeler sağlayabilir.

    Bireysel Terapide en temelde hedeflediğimiz; olumsuzluklar karşısında sağlıklı başa çıkma kanallarının güçlendirilmesi, daha yapıcı çözümler keşfedilmesi, danışanın çocukluk ve ergenlik zamanlarından edindiği kendisi, diğerleri ve dünyayla ilgili kök inançlarının işlevselliğinin değerlendirilmesidir. Ayrıca, kişiye zarar veren otomatik düşünce ve tepkilerinin fark edilmesini sağlayıp bunların yerine işlevsel olanların koyulmasıdır. Belirtmeliyim ki danışan, terapiye hangi malzemeyi getirirse o çalışılır. Terapi hedefleri danışan ve terapistin ortak kararıyla oluşturulur.

    Danışan akut bir döneminde bireysel terapiye başvurabildiği gibi psikolojik problemler deneyimlediğinde de semptomları kontrol altına alabilmek, içsel kaynaklarını güçlendirmek ve ileride yaşanabilecek nüksetmelere karşı başa çıkma yöntemleri kazanmak için başvurabilir. Bu tür konularda terapiden yüksek ölçüde yarar sağlayabilir.

    Bireysel terapi sayesinde kişi varoluşuyla ve geçmişiyle barışabilir; melankoliden uzakta, farkındalıkla anda kalabilen ve potansiyelini ortaya çıkarabilen bir birey haline dönüşebilir. Hissetmek ve olmak istediği kendiliğine yakın, kendisiyle zaman geçirebilmekten keyif alabilen, daha derin ve gerçekçi ilişkiler kurabilen bir birey olabilmesi semptomlarının kaybolmasının çokça ötesindedir.

    İnsan, geçmişte yaşadığı veya güncel olarak içinde bulunduğu ilişkiler yüzünden psikolojik rahatsızlık yaşayabildiği gibi yine terapistiyle kurduğu terapötik ilişki içerisinde iyileşebilir.