Depresyon

Kadıköy Psikolog Kliniği

Depresyon Nedir? Depresyon Tedavisi

Hepimiz zaman zaman mutsuz ve keyifsiz olmayı deneyimleriz. Mutsuz hissetmek, hayatımızda yaşanan olumsuz durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir. Zaman zaman bitkin ve keyifsiz hissedip herhangi bir şey yapacak enerjiyi kendimizde bulamayabiliriz. Bunlar, insan olmanın bir getirisidir ve kendimize böyle hissettiğimiz zamanlar bir müddet içe dönmek ve dinlenmek için izin verebiliriz. Ancak, Amerikan Psikiyatri Birliği’nin yayınladığı DSM-5 tanı ölçütleri kılavuzunda; depresyon tanı kriterlerine göre en az iki hafta boyunca, işlevsellikte belirgin düşmeye, çökkün duygudurum veya önceden bireyin ilgisinin olduğu şeylere ilgisini yitirme ve zevk alamama durumunda depresyonun varlığından bahsedilir. Bu temel maddelerden birinin olduğu tabloya aşağıdakilerden en az 5 tanesinin eklenmesi depresyon tanısı için gereklidir. Bu alt maddeler; istemsiz kilo alma/verme,  uykusuzluk/çok uyuma,  içsel huzursuzluğa bağlı hareketlilik/yavaşlama, bitkinlik, enerji yokluğu, değersizlik, suçluluk duyguları, konsantrasyon güçlüğü, tekrarlayıcı bir şekilde ölüm düşüncesi şeklindedir. Depresyonun şiddeti bu semptomların kaç tanesinin, ne kadar yoğunlukta yaşandığıyla ilgilidir. Hafif ve orta şiddetli depresyonlarda her hafta düzenli psikoterapi sayesinde tekrardan iyi oluş için yeterli olacakken şiddetli depresyonlarda ilaç tedavisi ile terapi eş zamanlı gitmelidir. Depresyonda olan kişide kortizol hormonunun aşırı salınımı görülmektedir. Aynı şekilde tiroid dahil bazı nörolojik ve endokrin hastalıklar da depresif belirtilerle karakterize olabilmektedir. Bu sebeple depresyonda olan kişinin tıbbi sağlık durumu da göz önünde bulundurulur.

Kişinin depresyona girmesinin nedenleri olarak yoğun stresörlerin etkisinin yanısıra bunların birey tarafından nasıl algılandığı, nasıl tepki verildiği ve nasıl başa çıktığı da çok önemlidir. Sosyal destek (aile, arkadaşlar, romantik partner) kişinin deneyimlediği zorlanmalara karşı başa çıkma mekanizmalarının gelişimine neden olarak koruyucu işlev görür.

Depresyonda olan birey ile yaptığımız terapide ilk etapta tüm semptomların kaybolmasından ziyade kişinin gündelik, mesleki ve sosyal işlevselliğinin geri kazanımı hedeflenir. Danışan ve terapist arasında iyileştirici bir bağ oluşmasına zaman tanınırken, danışanın öyküsü alınır. Psikoeğitim ile bireyin tek başına yönetmekte zorlandığı ve başkalarının onu anlayamacağını düşündüğü bu yoğun duyguları kontrol etmesinde ona destek olunur. Davranış aktivasyonu ile mesleki ve sosyal işlevsellikleri adım adım iyileştirilir.

Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız veya yakınınızda depresyon yaşayan biri varsa iletişim kısmından bilgilerinizi bırakabilirsiniz yahut telefon numarası ya da e-mail adresinden depresyon tedavisi için iletişime geçebilirsiniz.